Gegratineerde uiensoep

Een klassieke franse soep waar mijn vader dol op is.

Uiensoep met kaascrouton
6 personen
100 minuten
  1. Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden.
  2. Verhit de olie met boter in een grote pan. Roer de ui erdoor en bak ze afgedekt 15 min op heel laag vuur. Roer af en toe.
  3. Neem de deksel van de pan en zet het vuur middelhoog. Roer de knoflook, suiker en 1 tl zout erdoor en bak 30-40 min. onder regelmatig roeren, tot de uiringen goudbruin zijn.
  4. Los bouillonblokjes op in heet water voor 2 liter bouillon.
  5. Strooi de bloem over de ui en roerbak ze 3 min.
  6. Roer de vermout erdoor en blijf 2 min roeren, tot de alcohol is verdampt.
  7. Roer dan geleidelijk de hete bouillon erdoor en breng aan de kook.
  8. Zet het vuur laag en laat afgedekt 40 min. pruttelen.
  9. Zet de grill aan en rooster sneetjes brood aan beide kanten.
  10. Wrijf ze in met knoflook, strooi de kaas erover en laat in een paar min smelten onder de grill.
  11. Roer de cognac door de soep, neem de pan van het vuur. Proef en voeg zonodig nog wat zout en peper toe.
  12. Schep de soep in warme kommen en leg elke portie een kaascroutons en serveer meteen.

Recept gevonden in kookboek “1 bouillon 100 soepen”

Ingrediënten

4-5 uien (650g)
25 g boter
3 tenen knoflook
1tl suiker
2L groentebouillon
2el bloem
150 ml droge vermout (martini)
3el cognac
versgemalen peper
zout
6 sneetjes stokbrood
1 teen knoflook
250 g geraspte Gruyère kaas (of leerdammer)

Add a Facebook Comment