Gegratineerde uiensoep
- 01
- dec
Een klassieke franse soep waar mijn vader dol op is.
- 6 personen
- 100 minuten
- Uien pellen, halveren en in dunne ringen snijden.
- Verhit de olie met boter in een grote pan. Roer de ui erdoor en bak ze afgedekt 15 min op heel laag vuur. Roer af en toe.
- Neem de deksel van de pan en zet het vuur middelhoog. Roer de knoflook, suiker en 1 tl zout erdoor en bak 30-40 min. onder regelmatig roeren, tot de uiringen goudbruin zijn.
- Los bouillonblokjes op in heet water voor 2 liter bouillon.
- Strooi de bloem over de ui en roerbak ze 3 min.
- Roer de vermout erdoor en blijf 2 min roeren, tot de alcohol is verdampt.
- Roer dan geleidelijk de hete bouillon erdoor en breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat afgedekt 40 min. pruttelen.
- Zet de grill aan en rooster sneetjes brood aan beide kanten.
- Wrijf ze in met knoflook, strooi de kaas erover en laat in een paar min smelten onder de grill.
- Roer de cognac door de soep, neem de pan van het vuur. Proef en voeg zonodig nog wat zout en peper toe.
- Schep de soep in warme kommen en leg elke portie een kaascroutons en serveer meteen.
Recept gevonden in kookboek “1 bouillon 100 soepen”
Ingrediënten
4-5 uien (650g)
25 g boter
3 tenen knoflook
1tl suiker
2L groentebouillon
2el bloem
150 ml droge vermout (martini)
3el cognac
versgemalen peper
zout
6 sneetjes stokbrood
1 teen knoflook
250 g geraspte Gruyère kaas (of leerdammer)






