Babi pangang

Met dit recept heb je geen afhaalchinees meer nodig. Alleen genoeg tijd.

Babi Pangang
4 personen
30-120 minuten sudderen + 60 min marineren
  1. Snij de ui in stukjes en pers de knoflook uit.
  2. Meng ui, knoflook, djahé, olie, ketjap en citroensap door elkaar. Laat het vlees ca. 1 uur marineren.
  3. Doe het vlees met de marinade in de braad- of hapjespan en laat het op een laag vuur gaar stoven (Zet het vuur eerst hoog tot de inhoud van de pan warm is en zet dan het vuur laag. Vaak moet je nog wat water toevoegen zodat het niet te droog wordt en lekker kan sudderen. ) Ca. 1-2 uur. Met een snelkookpan duurt het ca. 30-60 minuten.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  5. Als het vlees gaar is doe je het in een ovenschaal. Giet een laagje van het braadvocht uit de pan op de bodem van de ovenschaal. De bodem moet bedekt zijn, maar schenk er niet teveel in, anders krijg je geen knapperig korstje op het vlees.
  6. Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.
  7. Laat de atjar uitlekken.
  8. Doe de ingrediënten voor de saus (behalve de maizena) in een pannetje, goed roeren terwijl het warm wordt. Bind de saus met de maizena; doe ca. 15 gram maizena in een beetje water, roer tot het een gladde substantie is. Meng dit al roerend door de warme saus en laat nog ongeveer een minuut doorkoken.
  9. Leg wat atjar op een bord en daarop het vlees (in repen). Giet er wat saus overheen.

Lekker met witte rijst en sperziebonen, of met nasi of bami en met andere groenten.

Helaas weet ik niet meer waar ik dit recept vandaan heb. Ik vermoed een oude allerhande.

Ingrediënten

800 gram varkenslapjes
½ ui
2 tenen knoflook
3 theelepels djahé
2 eetlepels (zonnebloem) olie
4 eetlepels ketjap manis
sap van een ½ citroen
potje atjar tjampoer

Voor de pangangsaus
4 deciliter water
1-2 theelepel sambal
knoflookpoeder
1 eetlepel citroensap
1 klein blikje tomatenpuree
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels gembersiroop of anderhalve eetlepel djahé of
4 à 5 fijngesneden gemberbolletjes

4 eetlepels tomatenketchup
maizena

Add a Facebook Comment