Verrassende tatin van Ottolengi
- 29
- nov
Ottolengi is o.a. bekend om zijn triomfante (vegetarische) gerechten met eerlijke en pure ingrediënten. Dit was mijn eerste kennismaking met een van zijn recepten en oh boy wat was de taart lekker.

- 4 personen
- 2 uur en 10 minuten
- Verhit de oven op 130 °C. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en wat zout en peper. Zet ze 45 – 60 min. in de oven.
- Kook intussen de aardappeltjes in 10-15 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Snijd ze na afkoelen in 2 cm dikke plakken.
- Snij de ui in dunne ringen.
- Bak de ui op laag vuur in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.
- Vet een taartvorm van ca 22 cm in met olie en beleg de bodem met bakpapier.
- Verhit in een steelpan de suiker en de boter op hoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is. Giet de karamel gelijkmatig verdeeld in de taartvorm (werk snel,
want de karamel wordt snel hard. Maar als de taart later weer in de oven staat, verdeelt het zich vanzelf over de bodem). - Pluk de oreganoblaadjes van de takjes, scheur ze en verdeel ze over de karamel.
- Leg de aardappelschijfjes over de karamel. Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi ruim met zout en peper.
- Verdeel de plakjes geitenkaas gelijkmatig over de plakjes aardappel.
- Snijd een ronde plak uit het deeg die 3 cm groter is dan de vorm; leg hem over de taartvulling en druk de randen rondom langs de aardappel in de vorm.
- (Tot hier kun je de taart helemaal voorbereiden en tot 24 uur in de koelkast zetten.)
- Bak de taart 25 minuten in een tot 200 °C voorerwarmde oven.
- Zet de oven terug naar 180°C en bak de taart in nog circa 15 minuten gaar.
- Laat de taart 2 min. afkoelen. Leg een bord op de ovenschaal en keer het geheel om.
- Mix de knoflook, tomaat en crème fraîche door de avocado.
- Hak de koriander grof en roer de helft door de guacamole.
- Snij de ui in dunne ringetjes of stukjes.
- Snij de rode peper in de lengte doormidden en snij de zaadlijsten en zaadjes eruit. Snij de hem dan in kleine reepjes.
- Laat de aardappels iets afkoelen uit de oven en vul ze met de guacamole.
- Bestrooi met de rest van de koriander, (ringetje) ui en de reepjes rode peper.
Lekker met een groene salade.
Bron: “Plenty” Yotam Ottolenghi
Recept gevonden op de blog van Caroline Brouwer
Ingrediënten
200 g cherrytomaatjes
2 el olijfolie, plus extra voor over de tomaatjes
500 g krielaardappeltjes (met schil)
1 grote ui
40 g fijne kristalsuiker
10 g boter
3 takjes verse oregano
150 g harde geitenkaas, in plakken
200 g bladerdeeg, dun uitgerold
zout en zwarte peper