Varkenshaas met roomsaus

Een recept dat geïnspireerd is op een gerecht dat mijn moeder voorgeschoteld kreeg in een restaurant in Frankrijk. Eenmaal weer in Nederland heeft ze dit recept proberen te evenaren, met als resultaat dit lekkere sausje.

Varkenshaas met roomsaus
4 personen
20 minuten
  1. Haal de varkanshaas ca. 30 minuten van te voren uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Bestrooi ze met peper en zout.
  3. Smelt de boter in de koekenpan tot de grote bellen verdwenen zijn.
  4. Leg een stuk aluminiumfolie klaar en warm een magnetron-bestendig bord op in de magnetron.
  5. Leg de varkenshaas in de boter en bak deze om en om bruin op middelhoog vuur. (Het lekkerste is om het midden nog een beetje roze te houden, zodat hij niet door en door gaar is.)
  6. Als ze gaar zijn (ca. 7 min. bakken) haal je ze uit de pan en leg je ze in de folie. Sluit goed af.
  7. Zet het vuur iets hoger en giet voorzichtig wat witte wijn of cognac en sherry in pan. Zet nu het vuur hoog en laat de saus inkoken, totdat er grote bellen ontstaan en het er iets stroperig uitziet.
  8. Zet het vuur weer wat lager en giet nu de slagroom er heel rustig aan bij, terwijl je goed roert.
  9. Goed blijven roeren en de saus aan de kook brengen. Nu evt. de plakjes knoflook toevoegen voor een warme knoflooksaus.
  10. Proeven: peper, zout en suiker naar smaak toevoegen.
  11. Als de saus goed is: vlees toevoegen en klaar.

Lekker met geroosterd brood of stokbrood om in de saus te dopen.

Ingrediënten

1 varkenshaas
20 g Blueband of roomboter
½ pakje houdbare slagroom
evt. teentje knoflook
witte wijn of 1 el cognac & 1-2 el sherry
suiker (0,5-1 tl)
peper en zout
aluminiumfolie

Post Tagged with

Add a Facebook Comment