Zweedse gehaktrolletjes

Gehaktballen? Waarom geen rolletjes, vierkantjes of een driehoek?

Gehaktrolletjes met roomsaus
4 personen
45 minuten +60 minuten wachten
  1. Schil en was de aardappel.
  2. Kook de aardappel gaar en snij de ui fijn
  3. Snij de prei in dunne ringetjes en hak de peterselie fijn.
  4. Smelt 15g boter in een kleine koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur voor zo’n 5 minuten.
  5. Prak in een kom de gare aardappel fijn.
  6. Voeg het gehakt, het paneermeel, peper, het zout, de heft van de slagroom, het ei, en de maizena toe. Voeg ook de gefruite ui toe en kneed alles met natte handen tot het goed gemengd is.
  7. Verdeel het gehakt in 8 hoopjes. Druk elk hoopje met natte handen uit tot een vierkant lapje.
  8. Leg er wat prei en peterselie op en rol het gehakt om de vulling.
  9. Leg de rolletjes bij voorkeur 1 uur in de koelkast.
  10. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en braad de rolletjes hierin rondom bruin en in ca. 10 minuten gaar.
  11. Leg de rolletjes op een schaal.
  12. Roer enkele eetlepels water en de rest van de slagroom door het bakvet en breng dit aan de kook. Schenk de roomsaus over de rolletjes en strooi er evt. nog wat peterselie over.

Je kan de rolletjes ook van te voren maken en vlak voor gebruik in de oven (175 C) warm laten worden.

Lekker met bijvoorbeeld Zweedse röstikoekjes en een salade of bij de stamppot

Recept uit Ikea kookboek “de Scandinavische keuken”

Ingrediënten

40 g boter
½ ui
1 kruimige aardappel
400g (kalfs)gehakt
2 el paneermeel
peper
1 tl zout
150 ml slagroom
1 ei
1 el maizena
1 dunne prei
3 el peterselie

Post Tagged with ,

Add a Facebook Comment